Ben jij klaar om te lopen?

Geschreven door
Yana Cosyns
september 21, 2022

Een “blokske rond” joggen, LEKKER MAKKELIJK. Je trekt je sportkleren en loopschoenen aan, muziek in je oren, je trekt de deur achter je toe et voilà, je bent weg!

Lopen is leuk, toegankelijk voor iedereen en betaalbaar. Je kan een klein rondje of een grote toer gaan lopen én je kan dit makkelijk op elk moment van de dag doen.

Je begrijpt meteen waarom zo veel mensen gaan lopen tegenwoordig 😉.

Maar, is jouw lichaam er wel klaar voor, om te lopen?

Lopen is en blijft een sport met impact en vraagt veel van je lichaam. Hierdoor is het interessant om zo efficiënt en duurzaam mogelijk je spieren te gebruiken.

En daarvoor hebben we enkele ‘basisvereisten’, je lichaam moet nl. over voldoende mobiliteit, kracht en controle beschikken. Deze basisvereisten hebben we samengevat in onderstaande prent:

Maar, wat bedoelen we daar juist mee? We leggen het even met plezier uit in de volgende alinea’s 😉 .

Alright, we starten met het eerste belangrijke punt: MOBILITEIT.

Mobiliteit of beweeglijkheid, iets wat je in sommige gewrichten wel nodig zal hebben, dus vooruit…. LET’S MOVE IT!

Tijdens het lopen zal je bekken wat roteren door de beweging van je benen. Om deze rotatie tegen te gaan is het belangrijk dat je bovenrug voldoende roteert.

Om deze rotatie te trainen kan je makkelijk volgende oefening uitvoeren:

Gaat dit wat stroef? Dan kunnen we stellen dat je best deze oefening in je dagdagelijks schema incorporeert 😉.

En dan nu naar de motor van het lopen: je benen!

Logischerwijs zorgen je benen ervoor dat je vooruit zal gaan, je gaat jezelf als het ware vooruit katapulteren. Hiervoor is een goede strekking van je heup, maar ook een voldoende mobiliteit van je enkel en grote teen essentieel.

Bij mensen met nogal stramme enkels zien we vaak dat ze met de voeten wat naar buitengedraaid zullen wandelen. Dit om een dorsiflexiebeperking in de enkels te compenseren en ontwijken.

Hoe kan je dit testen? Je dorsiflexie kan je bekijken als de hoek tussen je scheenbeen en de bovenkant van je voet, deze moet zo klein mogelijk worden. Wil je een waarde om te vergelijken? Zet je waterpas van je iphone tegen je schenen, we zouden liefst een inclinatie van 40° bekomen.

De strekking van je heup en je dikke teen kan je makkelijk bekijken bij het uitvoeren van een lunge. Kan jij met je voorste been ver naar voor gaan staan, zonder dat je in je romp naar voren moet buigen? Super! Dan wil dit zeggen dat jij je heup goed kan strekken.

Let’s control it!

Ook qua kracht en controle zijn er wel wat eisen.

Om je krachten op een ideale manier over te brengen is het van belang dat je ‘core’ en bekken stabiel blijven.

Kort samengevat wil dit bij het lopen 2 dingen zeggen;

1) bij het strekken van je heup kan jij controleren dat je onderrug niet mee strekt, je houdt deze als het ware tegen. Hiervoor heb je een goede krachtenkoppeling nodig tussen je gluteus maximus, de spier die je heup strekt, en je coremusculatuur die je rug ondersteunt in het tegenhouden van je strekking nl. je buikspieren.

Om dit te oefenen kan je de ‘dead bug’ introduceren in je oefenschema. Hierbij lig je op je rug met je handen boven je schouders en je knieën boven je heupen. Je rug is recht. Afwisselend strek je je rechterbeen (en linkerarm) of je linkerbeen (en rechterarm) uit terwijl jij je rug niet krom trekt.

2) bij het neerzetten / steunen op één been zakt je bekken niet naar beneden, je bekken blijft parallel met de ondergrond. Hiervoor heb je kracht en controle nodig van de gluteus medius.

Hiervoor kan je verschillende oefeningen doen zoals de monster walk en de step off (zie foto’s onder).

Ook verwachten we voldoende kracht van je quadriceps (bovenbeenspier), je kuiten en van je m. tibialis posterior. Deze laatste is de helper van je kuitmusculatuur, ondersteunt je voetboog en helpt mee in de propulsie fase tijdens het lopen.

Ook voor deze spieren hebben we allerlei kleine testjes en oefeningen, die leggen we met plezier uit in onze volgende blogpost 😊. #keepyouposted

Hopelijk vonden jullie dit interessant en kunnen jullie met deze kennis alvast aan de slag!

Doe je één van onze oefeningen? Aarzel dan niet om dit op social media te posten en ons te taggen 😊.

Ben jij klaar om te lopen? Deel II

In onze vorige blogpost “ben jij klaar om te lopen?” (deel I ) hebben wij het voornamelijk gehad over de mobiliteit die jij nodig hebt om te lopen. In deze blogpost zullen we focussen op de juiste activatie en kracht van je spieren, om zo tot een maximaal efficiënte loopstijl te komen.

Als fietser sterker uit de winter met krachttraining.

Tijdens de winterperiode spendeer je vaak iets minder tijd op je fiets, maar dat is net de periode om een goede basis te leggen voor het nieuwe seizoen dat er aan komt… Dit kan je dan makkelijk aanvullen met specifieke krachttraining voor het fietsen.

Ben jij klaar om te lopen?

Een “blokske rond” joggen, LEKKER MAKKELIJK. Je trekt je sportkleren en loopschoenen aan, muziek in je oren, je trekt de deur achter je toe et voilà, je bent weg!

Lopen is leuk, toegankelijk voor iedereen en betaalbaar. Je kan een klein rondje of een grote toer gaan lopen én je kan dit makkelijk op elk moment van de dag doen.

Je begrijpt meteen waarom zo veel mensen gaan lopen tegenwoordig 😉.

Maar, is jouw lichaam er wel klaar voor, om te lopen?